Saturday, March 10, 2012

Cricket Live Scores

Now we have the Live Cricket Scores right on our blog! :)

Formula One Live Updates

General Knowledge and Technology 037

1. Identify the structure below. It was built by David Jin, an entrepreneur from Las Vegas with the help of architect Mark Ross Johnson.


    Answer: Grand Canyon "Skywalk"

2. What is special about this stamp?


    Answer: It is India's first ever perfumed postage stamp. It gives out sandalwood fragrance every time it is rubbed.

3. Identify the robot below and mention its purpose.

    Answer: It is called "The Battlefield Extradition Assist Robot" or simply "BEAR". It is developed by Vecna Technologies for the US Army. It's main purpose is to carry out the injured soldiers away from the battlefield so that they can be given medical attention, and also to perform some other tasks considered dangerous for humans in the battlefield.

4. What is special about these shoes?


    Answer: Developed by Electrolux it is called "Dustmate". The shoes vacuum as you walk around, the base of the shoe collects the dust without requiring any effort.

5. Identify the person below.


    Answer: Joseph Kony (He is a Ugandan guerrilla group leader, head of the Lord's Resistance Army (LRA). He recently caught fame due to the 27 minute documentary titled "Kony 2012" by film maker Jason Russell.)

Tuesday, March 06, 2012

Information Technology 016

1. Identify this Nokia Model below and mention its specialty.

    Answer: Nokia 808 PureView (It has a 41 Megapixel Camera)

2. Identify the camera below and mention its specialty.


    Answer: Sony Cybershot G3 (It was the first Wi-Fi Camera)

3. Identify the gadget below.

    Answer: Moser Baer Zap (It is a Credit Card shaped USB Flash Drive)

4. What do you see below and by whom was it invented?


    Answer: Invisible Car by Mercedes (For more information on it: http://www.pcworld.com/article/251249/mercedes_makes_invisible_car_is_tricky_to_find_in_a_parking_lot.html)

5. Identify the person below and name the company he founded and is the current Chairman of.


   Answer: Ajit Balakrishnan (He is the founder, current Chairman and C.E.O of Rediff.com)

Sunday, March 04, 2012

General Knowledge 036

1. Identify the roller coaster below and what record does it hold?


   Answer: Formula Rossa (It is the world's fastest roller coaster located at Ferrari World, Abu Dhabi, U.A.E. with a top speed of 240 km/h.)

2. This is sometimes referred to as the "flying bicycle" because it was designed and invented by a French engineer and bicycle manufacturer in the year, 1907. What are we talking about?

   Answer: Helicopter (French inventor Paul Cornu designed and built a Cornu helicopter which lifted its inventor to 1 foot (0.3 m) and remained aloft for 20 seconds.  It was reported to be the first truly free flight with a pilot.)

3. What is being displayed in the picture below?


   Answer: This is the picture of the base of the Leaning Tower of Pisa where tonnes of lead counterweights are placed in order to stabilize the tilt of the Tower.

4. Below is the picture of the official mascot of a very famous game. The official mascot was initially known as Rich Uncle Pennybags but later was rechristened in 1998 by the game producing company to Mr. _________. Which game are we talking about?


   Answer: Monopoly, the mascot was renamed to Mr. Monopoly in 1998 by the board game company, Hasbro.

5. X was originally founded as the Tata Airlines in 1932, a division of Tata Sons by J.R.D. Tata before being bought by Y in the year 1953. Identify X and Y.

   Answer: X - Air India 
                  Y - Government of India

Thursday, March 01, 2012

General Knowlede 035

1. What was was founded by the Portuguese as São Sebastião __ ___ __ ______ on 29th February, 1565?


    Answer: Rio de Janeiro (It was founded as São Sebastião do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro means the "River of January" )


2. Identify the structure below, which was completed on 29th February, 2012 and what feat does it hold?




   Answer: Tokyo Sky Tree earlier known as the "New Tokyo Tower" is the tallest tower in the world. It is is a broadcasting, restaurant, and observation tower in Sumida, Tokyo, Japan. With the height of 634 metres (2080 ft) it is the second tallest structure in the world, only behind Burj Khalifa)


3. Identify the person below.




  Answer: Gioachino Rossini (A tendency for inspired, song-like melodies is evident throughout his scores, which led to the nickname "The Italian Mozart". Until his retirement in 1829, Rossini had been the most popular opera composer in history. His birth anniversary was marked by a Google Doodle (Pictured Below) dedicated to him yesterday (29th February, 2012)


4. Which Indian state does “Utkala” in our National Anthem, refer to?

   Answer: Orissa

5. Identify the four men below.



   Answer: Warner Brothers (Harry, Jack, Sam and Albert (Clockwise))

Friday, January 27, 2012

General Knowledge - 26th January Republic Day

1. This note is a type of fantasy money issued in India as a means of helping to fight systemic political corruption. The notes are paid in protest by angry citizens to government functionaries who solicit bribes in return for services which are supposed to be free. What are these notes called?

    Answer: Zero Rupee Note


2. It was previously known as Anniversary Day, Foundation Day, and ANA Day. It is the official national day of the country. Which day are we talking about?

   Answer: Australia Day (Celebrated every year on 26th January)

3. Identify the person below.


    Answer: Pingali Venkayya (Designer of India's national flag.)

4. Identify the woman below. She is the first female in her country to hold the post she holds presently. She came to India as the Chief Guest for the Republic Day Function. Who is she?


    Answer: Yingluck Shinawatra (She is the first female Prime Minister of Thailand and also the youngest at the age of 44 in over 60 years.)

5. This ceremony is conducted on January 29th ever year at Raisina Hills and an adjacent square, Vijay Chowk, with the President of India as its Chief Guest. Which ceremony are we talking about?

  Answer: Beating Retreat (It officially denotes the end of Republic Day festivities)

DID YOU KNOW?


On August 29, 1947, the Drafting Committee was appointed to draft a permanent constitution, with Bhimrao Ramji Ambedkar as its Chairman.

Tuesday, January 24, 2012

General Knowledge 034

1. Identify and name. What extraordinary record does it hold?


   Answer: Sunswift Ivy (It is the fastest solar car which recently recorded a speed of 88 km/hr.)

2. Below is a picture of a very famous ad campaign. Identify this mascot and the service which uses them.


    Answer: United States Forest Service. The mascot is "Smokey Bear" famous for the ad campaign to educated people about the dangers of forest fires.

3. Below is the ad of which non profit institution?


    Answer: National Geographic Kids(The ad suggests that the channel can be watched by parents and their kids together.)

4. Identify the girl below and what record does she hold?


   Answer: Laura Dekker (She is youngest person to sail solo around the globe.)

5. What is being signified in the below doodle?


    Answer: Chinese New Year or the "Spring Festival" which was celebrated yesterday (23rd January, 2012).

DID YOU KNOW?


Sir Isaac Newton was an ordained priest in the Church of England.

Monday, January 23, 2012

General Knowledge Questions 033

1. "Ittefaq, Etemad, Qurbani" was a slogan coined by which famous Indian?

     Answer: Netaji Subhash Chandra Bose (Today marks his 115th Birth Anniversary)


2. Name the woman below and why is she famous?






     Answer: Graca Machel (She is the only woman in the world to have been first lady of two different 
countries (not at the same time). She was the wife of late Mozambican president Samora Machel (11 November 1975 - 19 October 1986) and then after his death she got married to Former South African President Nelson Mandela (18 July 1998 – present) during his reign of Presidency.)


3. In which sport would you use the sand iron/sand wedge in?


    Answer: Golf


4. What's the funda behind this picture below?




    Answer: Its the only place in the world where McDonald uses non-yellow arches. (In Arizona, yellow arches were not allowed as they would poorly contrasts the red soil, hence McDonald suggested the color turquoise and hence the picture.)


5. Named after a horse, this popular confectionery item was sold and marketed under the name "Marathon" in the UK and Ireland until 1990. What am I talking about?


    Answer: Snickers


DID YOU KNOW?


The word "checkmate" in chess comes from the Persian phrase "Shah-Mat," which means the king is dead.

Saturday, January 21, 2012

General Knowledge and Technology 032

1. What does this traffic sign pictured below, in Dresden, East Germany signify?


   Answer: It stands for "NO ENTRY"

2. Hard disks when impregnated with X can increase the amount of data that can be held by the disk by almost six times. Name the substance X.

    Answer: Table Salt (NaCl).
    (For more information on this: http://www.geekosystem.com/salty-terabits/)

3. Name the two people below, with each of them holding their own inventions in the picture.


    Answer: (Left) Eastman Kodak, (Right) Thomas Alva Edison (George Eastman Co. founder of Kodak, and Thomas Edison are seen with their inventions in the 1920s. Edison invented the motion picture equipments and Kodak invented the roll film and the camera box, which helped to create the whole of movie industry.)

4. Name the watch and what is so special about this watch?


   Answer: Titanic DNA Watch (The metal frames of the watch is actually made of the metal in the hull of the ship Titanic.)

5. It is called Rashin Coatie in Scotland, Zezolla in Italy, and Yeh-hsien in China. Who are we talking about?

    Answer: Cinderella

DID YOU KNOW?

The colour blue has a calming effect. It causes the brain to release calming hormones.

Wednesday, January 18, 2012

General Knowledge 031

1. As technology Advisor to the Prime Minister, Rajiv Gandhi in the 1984s, He heralded the telecom revolution in India. He has served as Chairman of the National Knowledge Commission (2005–2008). He is currently Advisor to the Prime Minister of India on Public Information Infrastructure & Innovations. Who are we talking about?
 
    Answer: Satyanarayan Gangaram Pitroda popularly known as Sam Pitroda.

2. It was formulated at the Eagle Drug and Chemical Company, a drugstore in Columbus, Georgia, by John Pemberton. The first sales were at Jacob's Pharmacy in Atlanta, Georgia, on May 8, 1886. It was initially sold as a patent medicine for five cents. 
What are we talking about?

    Answer: Coca Cola

3. This was the first logo of which company?

    Answer: Renault

4. Who holds the second highest batting average of 71.64 in 1st class cricket, behind only Don Bradman?
 
     Answer: Vijay Merchant

5. What is being displayed in the pictures and why?


     
     Answer: The pictures show Google and Wikipedia blacking out on January 18th in protest against the SOPA and PIPA bills which are to be tabled in the US Parliament.

DID YOU KNOW?

Lachanophobia is the fear of vegetables.

Monday, January 16, 2012

General Knowledge 030

1. Which was the first thirty minute cartoon to be aired on television during the prime time?


    Answer: Flintstones


2. The first Shatabdi train was started in 1988 to commemorate whose centenary birthday?


    Answer: Pt. Jawahar Lal Nehru


3. What is being displayed in the picture below?


     
    Answer: The wearing of the five classes of Legion of Honor (1 - Chevalier ; 2 - Officier ; 3 - Commandeur ; 4 - Grand Officier ; 5 - Grand Croix.)


4. Name the tree displayed in the below picture and also give its significance.




    Answer: It is the Baobab Tree or the "Upside down tree", the national tree of Madagascar. (It is named so after an Arabic legend which claims that a devil pulled out the tree and planted it upside down. The tree is capable of storing water and have usual root like branches.)


5. What does the illumination of a special green colored light in the night, above the Big Ben's clock faces signify?


    Answer: It signifies that the British Parliament is in session.


DID YOU KNOW?


It is not the clock tower which is the Big Ben but the largest bell in the clock that is called the Big Ben. It is not visible from the outside of the tower.

Saturday, January 14, 2012

Lateral Thinking 004

Connect the following:




Answer: PRINCE CHARLES
Left: The manufacturers of this biscuit fund for the Prince Charles Organisation.
Middle Top: Logo of 'The Prince's Trust'
Right: Pandit Jawaharlal Nehru, whose birthday is shared by Prince Charles.
Middle Bottom: Flag of Wales. Prince Charles in the Prince of Wales.

Friday, January 13, 2012

General Knowledge and Technology 029

1. What is being displayed in the pictorial diagram below?


    Answer: Nanocar (It is the world's smallest car (one molecule in size). It takes 10 pulses of electrons to move the vehicle 6 nanometres.To keep the car moving requires a pulse of electrons every half turn. It was developed by Netherlands based researchers.)

2. Name the wristband and what is special about it?


    Answer: It is the "UP Wristband" produced by Jawbone. It is the combination of a wristband and iPhone application that tracks your activity and sleep and inspires you to move more, sleep better and eat smarter.

3. It is an extremely radioactive synthetic element that on Earth can only be created in a laboratory. It is a d-block element whose name was approved by the IUPAP on November 4, 2011 making it the last element in the Periodic Table to have a permanent name (presently). It has been named after a very famous Renaissance Astronomer. Which element are we talking about?

   Answer: Copernicium (It is named after the astronomer Nicolaus Copernicus)

4. A very famous video game character is now an emblem of the opposition Democratic Progressive Party's Presidential candidate, Tsai ing-wen, in Taiwan. Identify the character.

   Answer: Red Angry Bird

"Angry Birds" Sculpture made of piggy banks
outside her campaign office in Taichung.
5. Who is going to mostly top the list of the top-paid C.E.O. of 2011 in US with a total value of around $378 million?

    Answer: Timothy D. Tim Cook (The Apple C.E.O.'s worth is more than the top 10 of the 2010 list combined.)

DID YOU KNOW?


Armored knights raised their visors (hats) to identify themselves and also a gesture of respect when they rode past their king. This custom has become the modern military salute.

Thursday, January 12, 2012

General Knowledge 028

"Choose the highest ideal and live your life upto that. Look at the "ocean" and not at the wave." - Swami Vivekananda
Today is his 150th Birth Anniversary, and also the National Youth Day in India.


1. Rene Descartes came up with this theory by looking at a fly walk across a tiled ceiling. He was a french mathematician and philosopher who used the name Cartesius in Latin. Which theory are we talking about?


Answer: Theory of Co-ordinate Geometry


2. Name the three wheeler below.




Answer: "HyAlfa" (Produced by Mahindra and Mahindra, it is the world's first hydrogen powered three wheeler. It was showcased at the Auto Expo 2012 which concluded yesterday (11-01-2012).)


3. What is displayed in the picture below?



Answer: It is the world's lightest material (It is an ultralight metallic microlattices. It is mainly composed of air and a very minute amount of Nickel Phosphorous.)


4. Which was the first hotel in India to have refrigeration , laundry, all-day dining restaurant and the first 24-hour coffee shop? It was also the first building in its city to be lit by electricity.


Answer: Taj Mahal Palace Hotel, Mumbai. (It was converted into a six hundred-bed hospital during the World War I)


5. Identify the person below.



Answer: Nitin Nohria (He is the 10th and the current dean of Harvard Business School. He is the first Indian origin dean and only the second dean to be born outside United States.)


DID YOU KNOW?


The little bags of netting for gas lanterns (called 'mantles') are so radioactive that they are capable of setting of an alarm at a nuclear reactor.

Tuesday, January 10, 2012

Information Technology 015

1.What was Christopher Latham Scholes biggest contribution to the IT World? 

Answer: He invented the type writer and also the “QWERTY” Keyboard; He is also called “The father of typewriter”.

2.This gadget was invented by the Cambridge University’s Science Department. The first of it was pointed at the Trojan Room coffee pot. Which gadget are we talking about? 


Answer: Webcam (That first camera was finally switched off on August 22, 2001.)


3. Which famous company acquired DoubleClick (It develops and provides Internet ad serving services)?


Answer: Google Inc.


4. It is an infra-red imaging system used in cricket presently. The technology was in fact founded by French scientist Nicholas Bion. Which controversial technology are we talking about? 


Answer: Hot Spot


5. In Greece, it is papaki, In Japan, it is atto maaku, in South Africa, it is called aapstert. 


Answer: '@' sign on keyboard


DID YOU KNOW?


The day after Internet Explorer 4 was released, a few Microsoft employees left a 10 by 12-foot Internet Explorer logo on Netscape’s front lawn with a message that said “We love you” at the height of the browser wars in the late 90’s.

Monday, January 09, 2012

Information Technology 014

1. Who is the author of the book ‘Long Live the Web’?


     Answer: Tim Berners Lee


2. It was developed by American programmer Justin Frankel and Russian programmer Dmitry Boldyrev, and its popularity grew quickly, along with the developing trend of MP3 file-sharing. Which entertainment software are we talking about?
 
     Answer: Winamp

3. Which is the world’s fastest supercomputer?

      Answer: K Computer produced by Fujitsu in Kobe, Japan named after the Japanese word, kei which stands for 10 quadrillion. In Novemeber 2011, it exceeded 10 petaflops.

4. Israel banned the imports of this gadget in their country. After two months of the ban, they lifted the ban and returned the confiscated gadgets. Then the Princeton University and The Yankees Stadium in New York too banned this gadget due to issues with Wi Fi and network. Name this gadget.
 
    Answer: Apple iPad

5. This problem was the electronic equivalent of the El Nino and was possibility of nasty surprises around the globe. It was also called the Millennium Bug. What was the problem called?
 
     Answer: Y2K Problem


DID YOU KNOW?

The largest on-line auction site eBay started in 1995 when founder Pierre Omidyar posted for sale a broken laser printer and someone bid $15.

Saturday, January 07, 2012

Information Technology 013

1. “Arkham Asylum” is a popular version of which game series published by Eidos Interactive for PS3, Xbox 360 and PC?

     Answer: Batman Series



2. Who is credited to have invented the printers?

     Answer: The Father of Computers himself, Charles Babbage



3. If we related Apple to iPhone, in the same way which product would we relate to Google?

     Answer: Nexus One (The Nexus One (codenamed HTC Passion) was Google's flagship Smartphone manufactured by Taiwan's HTC Corporation)



4. Which gaming console has gaming joysticks named “Six Axis Motion Controller”?

     Answer: Playstation 3 (The PlayStation 3 competes with Microsoft's Xbox 360 and Nintendo's Wii as part of the seventh generation of video game consoles)



5. BenQ launched a Series of Notebook PCs (Laptops). By what name are these series of notebooks known as?

     Answer: JoyBook (BenQ is a Taiwanese multi-national company that sells and markets consumer electronics, computing and communications devices under the "BenQ" brand name, which stands for the company slogan Bringing Enjoyment and Quality to life)


DID YOU KNOW?

The phonograph - the first machine that could both record and reproduce sound - was invented by Thomas Edison in 1877.

Friday, January 06, 2012

Information Technology 012

1. The Chairman and Co-founder of MindTree resigned from the company in March 2011 and established a new business company, Happiest Minds Technologies Private Limited. Who are we talking about?


    Answer: Ashok Soota


2.  This is 3D computer graphics software. Originally developed by Alias Systems Corporation (formerly Alias Wavefront) and currently owned and developed by Autodesk, Inc. This software was also used in a few films of Harry Potter Series for the special effects. It is surprisingly named after a Hindu word for illusion. Which is this software? 


    Answer: Autodesk Maya commonly shortened to Maya.


3. The person below is in news. Why and who is he?




     Answer: He is Scott Thompson he is in news recently because he was appointed as the new Chief Executive Officer of Yahoo Inc.. He formerly was the President of PayPal.


4. What is being displayed by the woman in the below picture?






    Answer: i2R E-Paper (A group of Taiwan Scientists have developed an environmentally-friendly form of re-writable electronic paper that works without electricity.)


 5. Jackie Chan is the product spokesperson for which Antivirus company?

     Answer: KASPERSKY

DID YOU KNOW?

Data actually is plural of datum. However, these days it is common practice to use data as a singular word.

Thursday, January 05, 2012

General Knowledge 027

1. Which organisation holds the Guinness World Record for the largest choir in the world? 


    Answer: Art of Living


2. Identify the occasion by the below picture.





    Answer: It's the pink day to raise awareness for breast cancer and to support the McGrath Foundation.


3. Whats this structure below?






    Answer: Ice Disneyland (It is made entirely of ice and snow has been built in China's freezing northern city of Harbin as part of the city's Ice Festival.)


4. Identify the famous personality below.






    Answer: Mark Andrew Spitz (He won 7 Gold Medals at the 1972 Munich Olympic only surpassed by Micheal Phelps)


5. Identify this very famous Indian.





    Answer: Homi Jehangir Bhabha (He is known as the father of India's Nuclear Program)


DID YOU KNOW?



Prince Charles and Prince William, never travel together on the same airplane because if it crashed or was sabotaged both the apparent heirs to the kingdom might both be killed hence they travel separately so that in case of such a tragic event only one of them would die.