Tuesday, May 15, 2012

General Knowledge and IT Questions 042

1. It is a computer operating system based on the Debian distribution of Linux and distributed as free and open source software. It is named after the Southern African philosophy of “humanity towards others”. It is sponsored by the UK-based company Canonical Ltd., owned by South African entrepreneur Mark Shuttleworth. What are we talking about?


Answer: Ubuntu


2. This creation by E.A. Johnson has given a total new dimension to the gadgets of today. What did he invent?


Answer: Touch Screen




3. Head quarters of Sun Microsystems (Now a Subsidiary of ORACLE Corp.) in Menlo Park, California, is going to be used by another IT giant which caused a complete revolution in the way people communicate. Which IT giant are we talking about?

Answer: Facebook


4. To prove/confirm something , the students/members of MIT conducted an experiment, where they showed that the specific gravity of specimen X is greater than the specific gravity of specimen Y . They hence showed that this was correct.

Answer: They scientifically proved the proverb - "Blood is thicker than water".


5. "I'm really happy to reach 80. I never expected it, not least having a neighbour – the greatest power in the world – trying to kill me every day." Who said these lines? CLUE: He was the longest-ruling non-royal leader. 

Answer: Fidel Alejandro Castro Ruz (He is a Cuban revolutionary and politician, having held the position of Prime Minister of Cuba from 1959 to 1976, and then President from 1976 to 2008. His term length was of 47 years, 165 days.)

6. Identify the lady below. She has been called "the world's longest hunger striker" for fasting for over 10 years; she is also called the "Iron Lady of Manipur".


Answer: Irom Sharmila Chanu (She has been on hunger strike to demand that the Indian government repeal the Armed Forces (Special Powers) Act, 1958)


7. Something that we use everyday is named after Harold _______ 2 , a 9th century Viking King. What are we talking about?

Answer: Bluetooth



8. Which brand is being advertised in the below ad?



 Answer: Pantene


9. Identify the lady below. She founded which modern day holiday?


Answer: She is Anna Jarvis, she is credited for having founded Mother's Day in USA. She first celebrated it in 1908 as she held a memorial for her mother


10.  This structure is the longest cemetery in the world. It is also known as “Wan Li Chang Cheng” in its country. Which structure are we talking about? 

Answer: The Great Wall of China (It is known as the longest cemetery in the world because lakhs of commoners died while constructing the Wall and their bodies got buried under the Wall. Wan Li Chang Cheng in China, means ‘Ten Thousand Li Wall’)

Wednesday, April 18, 2012

General Knowledge Questions 041

1. The name of this sportswear company comes from the Afrikaans spelling of a type of African antelope or gazelle.  It is a subsidiary of the German sportswear company Adidas. Which company are we talking about? 


Answer: Reebok


2. Identify the breed of the dog from the picture below and state it's specialty.








    Answer: It's the Basenji Dog. It is the only dog which can not bark due to the shape of it's larynx and hence makes a yodel-like sound. It is also nicknamed as the "Barkless Dog".


3. It was known as Moksha Patam or Vaikunthapaali or Paramapada Sopaanam.  The game was popular in ancient India and emphasized the role of fate or karma. Presumably the number "100" represented Moksha (salvation). What are we talking about?


    Answer: Snakes and Ladders / Chutes and Ladders


4. What is being displayed in the below patent diagram and who filed this patent?







    Answer: The above diagrams are of the first Mouse as the part of the patent filed by its inventor Douglas Engelbart.


5. Name the ship in the below picture and what is special about it?






    
    Answer: USS New York LPD-21. It has been made out of the steel from the remains of the World Trade Center.

Monday, April 02, 2012

General Knowledge Questions 040

1. Yes Madam, Sir, is nonfiction feature film which has been produced by Australian film maker, Megan Doneman. On whose life is this movie based upon? He/ She had been awarded Ramon Magsaysay Award in 1994 and a UN Medal in 2004.

    Answer: Kiran Bedi

2. What is being displayed in the below picture (edited)?


    
    Answer: This is the last menu of the last meal served to first-class passengers on board the Titanic which has fetched 76,000 pounds at an auction held recently. The original photo below.





3. What is the significance of the Google doodle below?


    Answer: It is to mark the 100th Anniversary of International Women's Day in 2011.

4. Identify this Google Product.


    Answer: Gmail Tap (https://mail.google.com/mail/help/promos/tap/index.html - It's a prank played by Google on the occasion of April Fool's Day)

5. Hirsz, Aaron, Szmul, Itzhak are better known as?

     Answer: Warner Bros. (Harry was born "Hirsz," Albert was "Aaron," Sam was "Szmul," and Jack was "Itzhak." Their original surname is also unknown.)

Saturday, March 24, 2012

General Knowledge Questions 039

1. Identify the person below.



    Answer: Momofuku Ando (He founded Nissin Food Products Co. Ltd. and also is credited for the invention of instant noodles and cup noodles.)

2. This is the back side of which rare coin? And why have these coins been issued? It contains 50 % of Silver and sized at 44 millimeters. It was released by the Finance Minister before the 2012 Budget Speech.


    Answer: 150 Rs. Coin. 200 such coins have been issued to mark 150 years of India's Income Tax Department. On the right is Chanakya who laid the principles of good Governance through his book 'Arthashastra'. On the left is a honey bee sucking nectar out of the lotus plant signifying, governments should collect taxes like a honeybee, which sucks just the right amount of nectar from the flower (Lotus, which is our national flower), so that both of them can survive.


3. What is special about this edition of Monopoly?




    Answer: It is the Braille Edition of Monopoly


4.  India: Bharat Ratna :: United States: _______________? 


    Answer: Congressional Gold Medal/ Presidential Medal of Freedom (Both of them share the same status of highest civilian award according to the rankings in the order of Civilian Awards in US)


5. This term is derived from the Latin prefix, which means "in place of" and French term which means king. Which word are we talking about?


   Answer: Viceroy (Latin prefix vice- and French roi)

Friday, March 16, 2012

SACHIN TENDULKAR DOES IT FINALLY!

Tendulkar scored his 100th International hundred at Dhaka today against Bangladesh

Wednesday, March 14, 2012

General Knowledge 038

1. Identify the person below.


    Answer: Akira Yoshizawa (Today's Google Doodle is dedicated to him. He is considered the master of Origami. He is credited to have raised the craft to a living art.)

2. Identify the device below.


    Answer: It is the "Airdrop". (It is a simple device which literally sucks out water from thin air and through a network of piping underground condenses the air to water droplets. Irrigation through this method called Airdrop Irrigation.) (For more information: http://www.jamesdysonaward.org/Projects/Project.aspx?ID=1722)

3.
    Answer: Air India (The first logo is of "Indian" formerly known as "Indian Airlines", the second logo is the old logo of "Air India". The two airlines officially merged in 2011, and the resultant company retained the latter's name and hence we see the current logo of Air India has an adaptation from both of the above logos. [Pictured below].)



4. Below is the Google doodle celebrating the 80th Anniversary of which Indian movie and what is special about this movie?


    Answer: The Movie being depicted is "Alam Ara". It was the first Indian Movie with sound. (Today marks its 81st Anniversary.)

5. Which famous company's logo do you see below?


    Answer: Encyclopedia Britannica (It has announced that it will stop producing the print edition.)

Saturday, March 10, 2012

Cricket Live Scores

Now we have the Live Cricket Scores right on our blog! :)

Formula One Live Updates

General Knowledge and Technology 037

1. Identify the structure below. It was built by David Jin, an entrepreneur from Las Vegas with the help of architect Mark Ross Johnson.


    Answer: Grand Canyon "Skywalk"

2. What is special about this stamp?


    Answer: It is India's first ever perfumed postage stamp. It gives out sandalwood fragrance every time it is rubbed.

3. Identify the robot below and mention its purpose.

    Answer: It is called "The Battlefield Extradition Assist Robot" or simply "BEAR". It is developed by Vecna Technologies for the US Army. It's main purpose is to carry out the injured soldiers away from the battlefield so that they can be given medical attention, and also to perform some other tasks considered dangerous for humans in the battlefield.

4. What is special about these shoes?


    Answer: Developed by Electrolux it is called "Dustmate". The shoes vacuum as you walk around, the base of the shoe collects the dust without requiring any effort.

5. Identify the person below.


    Answer: Joseph Kony (He is a Ugandan guerrilla group leader, head of the Lord's Resistance Army (LRA). He recently caught fame due to the 27 minute documentary titled "Kony 2012" by film maker Jason Russell.)